Kardinge Twintig minuten fietsen vanaf het centrum van Groningen vind je een prachtig recreatie- en natuurgebied: Kardinge.  De routes van de KardingeRun lopen door dit gebied. Maar behalve deelnemen aan de run, kun je er ook heerlijk picknicken, wandelen, vliegeren, hardlopen, skeeleren of zwemmen in de Kardingerplas. Neem er eens een kijkje!

Wandelen en hardlopen In Kardinge heeft Natuurmonumenten diverse routes uitgezet door een gevarieerd gebied. Bos, weilanden, moerassen en plassen wisselen elkaar af als je door Kardinge wandelt of hardloopt. Het gebied ligt dicht tegen de stad Groningen aan ligt, het zal je verbazen wat je onderweg kunt zien; een ijsvogeltje, een karekiet, blauwborst en soms een kerkuil.

Plukbos en -weides Natuurmonumenten heeft samen met omwonenden twee plukbossen in Kardinge ontworpen en aangelegd. ’s Zomers is het een ontmoetingsplek voor mensen uit de nabijgelegen wijken en kun je van het geplukte fruit een heerlijke appeltaart bakken. Vlakbij de wijken Lewenborg en Beijum zijn mooie akkerranden aangelegd waar je ’s zomers een veldbloemen kunt plukken. ’s Winters profiteren de vogels van deze ‘voorraadkast’ met zaden.

Bevrijdingsbos Het bevrijdingsbos in Kardinge werd vijftig jaar na de bevrijding van de bezetter aangelegd als eerbetoon aan de Canadese soldaten. Natuurmonumenten legde in een waterpartij een eilandje aan in de vorm van een esdoornblad. Die ‘mapleleaf’ komt voor in de Canadese nationale vlag. Ontdek dit bijzondere bos en geniet van de rust.

Boswachter Reiner Hartog: ‘Het is fantastisch te mogen werken in zo’n afwisselend natuurgebied zo dicht tegen de stad aan. Om mensen mee te nemen in de natuur en je kennis met hen te delen. En dan blijken er bijzondere initiatieven uit de wijk te ontstaan. Vrijwilligers die meewerken aan het onderhoud, een community die zorgdraagt voor de fruitbomen en mensen als Rob Lindeboom en Erik Knollema die met nieuwe ideeën komen om natuur met elkaar te verbinden. Kardinge is van en voor de stadjes.’

reiner